Kunstwerk reparatie en restauratie

De meeste beeldhouwers kennen het wel; met veel pijn en moeite is het beeld gevormd, alleen nog de afwerking en klaar is het kunstwerk. Maar dan … de steen is toch even weerbarstiger dan gedacht en breekt in stukken uiteen. Jammer van het beeld …. of toch niet?

Als beeldhouwster heb ik ook met dit probleem te maken gehad. Het resultaat: geen beeld, alleen maar kleine brokken welke ik na enig mopperen weg leg voor een eventueel later project. Dat is behoorlijk frustrerend.

Wat ik ontdekt heb in het werken met epoxy hars is dat een deel van deze problemen heel goed zijn te verhelpen. Vooral als het gaat om het opvullen van missende delen. De epoxy hars is met de juiste pigmenten goed op kleur te krijgen. Na uitharden is de epoxy zo sterk als steen en valt de breuk minimaal op.

Inmiddels heb ik hier behoorlijk wat ervaring mee opgedaan en collega beeldhouwers/-sters een dienst mee heb bewezen. Heeft u ook een soortgelijk probleem, als kunstenaar of als kunstliefhebber waarbij een beeld is gebroken, vraag na wat mogelijkheden zijn en gooi het beeld alstublieft niet weg!