Gilda Wilpstra Gouhari is in 1975 geboren in Teheran, Iran (voormalig Perzië). Iran is een land met een rijke historie en gelukkig nog veel overblijfselen daarvan, waar schilderkunst, architectuur en poëzie op een hoog niveau stonden/staan. Nog steeds zijn er veel jongeren die zich willen ontwikkelen in één of meerdere van deze kunstvormen.
Opgroeien in een land met deze traditie heeft een stempel gedrukt op het leven van Gilda. Daarnaast komt ze uit een creatieve familie en werd ze gestimuleerd om haar creativiteit te ontwikkelen.

Het is dan ook niet vreemd dat ze een opleiding aan de Kunstacademie (richting Grafisch Ontwerp) in Teheran ging doen. Hierna heeft ze de fotografie gestudeerd aan de Kunstuniversiteit van Teheran.

Gilda heeft zich verder bekwaamd in verschillende richtingen, zoals schilderen en edelsmeden. Een kunstenaar in Iran heeft helaas niet de vrijheid om zich in alle richtingen te ontwikkelen, wat voor Gilda een struikelblok is geworden en haar jarenlang de moed heeft ontnomen om actief haar beroep uit te oefenen.

De verandering kwam toen ze trouwde met een Nederlandse man en naar Nederland verhuisde. Daar kwam ze op een kunstbeurs in aanraking met beeldhouwen. Gilda kreeg daardoor interesse in beeldhouwen en heeft vervolgens enkele jaren cursussen gevolgd bij “Atelier De Steengroeve” onder leiding van Klaas Kuipers. Hier ontwikkelde ze zich snel tot een kunstenares met haar eigen stijl. Ze heeft haar eigen atelier in Assen, Drenthe en heeft haar werkgebied vooral in Noord Nederland (Drenthe, Friesland en Groningen)

Vooral thema’s als geboorte, leven en ontwikkeling spelen een rol in het werk van Gilda, bijvoorbeeld door gebruik te maken van symbolen als zaden en eieren. Haar stenen beelden worden vaak gecombineerd met andere materialen tot mixed media. Hierin zoekt ze steeds nieuwe wegen. Op de website GildaArt (www.gildaart.com) zijn de werken van Gilda te vinden.

Opleidingen/cursussen

1991 – 1994
Graphic Designs & Visual Communication
Azadegan Graphic School
Teheran, Iran

1994 – 1999
WO Photography & Visual Art
Action / Dynamic photography
Azad University of Art and Architecture
Teheran, Iran

1996 – 1998
Bloemschikken/bloemist
Teheran, Iran

2003 – 2005
Goud en zilversmid
Jewelry Academy
Teheran, Iran

2005
Photoshop
Tehran Institute of Technology
Teheran, Iran

2011 – 2016
Beeld- & steenhouwen
Atelier de Steengroeve
Assen, Nederland

2017
Glasfusie
Goitic Glastechniek
De Punt, Nederland

2017
Vilttechnieken
Meta Geerts
Peize, Nederland